Paul Werner en zijn politieke grafiek

- een korte schets van het ontstaan -


    
   - 1930. Paul Werner werd 12 april geboren te Arnhem. Een jaar later verhuist het gezin naar Amersfoort waar vader Werner vanaf 1932 een bier- en wijnhandel drijft. Vader Werner schilderde in zijn jonge jaren zelf veel; hij volgde o.a. lessen bij Piet van Wijngaardt.
 

       - 1939. Jonge Paul gaf een zelf gedrukt krantje uit - te koop in de buurt - en maakt daarvoor vlak voordat de oorlog uitbarst zijn eerste politieke tekening. Hitler, hollend achter een trein. Met het bijschrift: “De vrede gemist!”
 

      - 1950. Paul behaalt het diploma gymnasium en moet meteen daarop in dienst: de OST-compagnie te Steenwijk. Twee jaar later krijgt hij een vaste baan als corrector bij dagblad De Tijd en volgt daarnaast schilderslessen op het atelier van Fred Siegers.
 

       - 1957. Broer Hans weet in Doorn een oude litho-pers, compleet met stenen, voor een prikje te koop, afkomstig uit de beroemde Senefelderfabriek. Werken van Breitner waren er zelfs nog op gedrukt! Paul Werner koopt hem en graficus en vriend Herman Stammeshaus helpt de dan nog onervaren Paul om de pers te monteren - zoon Vladimir heeft nu deze pers.

   
   - 1960. Paul ontmoet Emile Puettmann op het Grafisch Atelier in Amsterdam waar hij het lithograferen wilde leren. Puettmann nam Paul Werner onder zijn hoede en leert hem het steendrukken.   

      
   
 - 1961. Bij kunstuitleen ‘Kunstkontakt’ worden zijn eerste litho’s verkocht, naast de gouaches. Hij zegt op bij de Volkskrant en meldt zich aan bij de BKR-regeling. Er wordt  driftig gelithografeerd in deze jaren. 

       
     
- 1966. Paul Werner liftte met een Franse cineast die hem uitdaagde werk te maken over de Vietnam-oorlog. Kort daarop schilderde Paul een aanklacht tegen de Vietnam-oorlog. Na aankoop maakte hij als een vervanging zijn eerste politieke litho ‘Badman in Vietnam’. Vele politieke litho’s zullen volgen tot in 2006, wanneer hij zijn laatste litho maakt op de 'War on terror' van Bush.


 

(tekst: Jean Homacher, gemaakt op basis van gesprekken met Paul Werner)