Over mijn schilderen van Landschap


tekst van Paul Werner:
Het landschap dat om me heen of voor me ligt in een schilderij te vatten, dat is al 50 jaar mijn kunst. Mijn favoriete techniek daarbij is de gouache. Ik schilder hierin veel landschappen 'en plein air', op een expressieve wijze in schilderijen op papier. U ziet hier zowel het Hollandse als Franse landschap.
Mijn kleurstelling is afwijkend van de natuurlijke kleuren. Ik zoek de ritmische composities in mijn schilderkunst, en kom dan vaak tot bijna-geabstraheerde vormen. Maar mijn uitgangspunt blijft: het levende landschap, plein air gezien. Ik moet het ruiken, zien, voelen en horen.'
Naast mijn schilderkunst beoefen ik lithografie. In litho's uit ik mijn betrokkenheid met de wereld. 

 
= = = = = = = = = = =

Mijn kunst is onder te verdelen in drie onderwerpen:
 
1. landschap-schilderijen, vooral in de vorm van zee - en kustgezichten van Bretagne, de Cote Sauvage, en havengezichten uit Amsterdam. Tot mijn landschappen behoren ook de vele boom-schilderijen die ik maakte, met name van bomen die dreigen te verdwijnen.

2. de lithografie (steendruk), zowel losse litho's, als samengesteld in een aantal grafiek-boeken waarin al bestaande teksten worden gecombineerd met mijn litho's. O.a. in de grafiek-boeken: (met gedichten) over van Gogh, een Hommage in prent aan Lorca, en over Guigemar (een Bretonse legende van Marie de France);bovendien nog een litho-boek over bomen.

3. politieke en maatschappelijke prenten, in afzonderlijke litho-prenten.

Paul Werner